dinsdag 13 maart 2012

De begraafplaats van Praag - Umberto Eco

Flap:" Op magistrale wijze neemt Umberto Eco in zijn nieuwe, grote roman de negentiende eeuw onder handen, misschien wel de meest megalomane eeuw aller tijden. Plaatsen van handeling: Turijn, Palermo en Parijs.
De geschriftsvervalser Simone Simonini is een nauwkeurig observator van zijn eigen tijd. En hij ziet veel: een hysterische sataniste, een abt die twee keer sterft, lijken in een Parijs riool, jezuïeten die samenspannen tegen vrijmetselaars en Mazzinianen die priesters wurgen met hun eigen darmen, de krombenige, een aan atrose lijdende Italiaans held Garibaldi, de bloedbaden tijdens de Parijse commune van 1871, waar zelfs pasgeboren ratjes worden gegeten, onwelriekende kotten waar tussen absintdampen bomexplosies en volksopstanden worden voorbereid, nepbaarden, zogenaamde notarissen, valse testamenten, diabolische broederschappen en zwarte missen.
Simonini ziet veel, maar hij maakt nog veel meer mee, en bijna als vanzelf raakt hij steeds verder betrokken bij het komplot dat zal leiden tot de lasterlijke Protocollen van de wijzen van Zion, die de gehele twintigste eeuw het antisemitisme zullen aanwakkeren.
Maar de vraag is of Simonini er alleen maar zijdelings betrokken bij is. Is zijn invloed niet veel groter ? De protocollen zijn een vervalsing. Maar van wie precies ?
483 blz'n
ISBN 978 90 446 1731 3

Geen opmerkingen: